politiek debatteren is overtuigend presenteren

en scherp interrumperen

Deze training is inmiddels ook als onlinetraining beschikbaar.
Voor meer informatie neem contact op.

Hoe word ik een effectief raadslid?

Een leergang in drie modules van elk twee dagdelen

 

Module 1. een ijzersterke boodschap

 

Weet je wel zeker dat je verhaal overkomt? En wat wil je eigenlijk met je boodschap bereiken?

“De eerste termijn, dat lukt me nog wel,” is de indruk van de meeste raadsleden. Maar is dat ook zo?

Vooraf goed hierover nadenken scheelt een hoop zenuwen en vermindert de kans dat je overvallen wordt door een onverwachte interruptie.
De kern van deze training is hoe je kort en krachtig je verhaal kunt formuleren. De dynamische kernboodschap is hierbij het sleutelbegrip.

 

Je leert hoe je de boodschap puntig formuleert, zodat deze blijft hangen en strategisch ingezet kan worden om zo het door jou gewenste effect te bereiken.

Je krijgt ook volop de gelegenheid om te oefenen met het labelen of framen van je boodschap.
Daarnaast leer je omgaan met de zgn. standaard-geschilpunten. Meningsverschillen kennen een zekere wetmatigheid en met deze kennis kun je beter de reactie van je ‘tegenstanders‘ in kaart brengen en daarop anticiperen en reageren.

Een goede voorbereiding is 80% van je succes. Deze training mag je niet missen en vormt de basis voor alle verdere verfijning van je spreekvaardigheid.

 

++++++++++

 

Module 2.  Je wilt je publiek blijven boeien

 

Ken je dat gevoel van onzekerheid dat je bekruipt als je merkt dat er steeds meer geroezemoes de kop opsteekt tijdens je betoog?

Je wordt onzeker, raakt de draad kwijt, met als gevolg dat het uitgaat als een nachtkaars. Zo dramatisch is het natuurlijk lang niet altijd, maar toch zal iedereen wel iets hierin herkennen.

 

In deze module leer je een stevig betoog te houden waar het publiek geboeid naar blijft luisteren.

Zowel voor- als tegenstanders zullen er niet omheen kunnen. Je gaat werken met de regels van de retorica die door de oude Grieken al werden gebruikt en nog steeds hun kracht niet hebben verloren.

Ethos, pathos en logos zijn de drie kernbegrippen.

 

++++++++++

 

Moduele 3. interrupties: geloof in eigen argumenten

 

Ook zo jaloers op dat raadslid met die snedige interrupties waardoor het publiek weer op het puntje van de stoel zit?

Maak er gebruik van. Als debater kun je een interruptie handig gebruiken om nog eens je eigen  argumenten extra te onderbouwen en er eventueel nieuwe aan toe te voegen.  Zowel het interrumperen als het erop reageren is een vaardigheid die je leert door vaak te oefenen. Ook door een grondige voorbereiding van een debat, zoals in module 1 al is geleerd, kun je beter inspelen op de interventies van je opponent.

 

In deze drie modules ga je veel oefenen, je krijgt deskundige feedback en veel debattips en je leert drogredenen herkennen en pareren.

 

Reactie van een klant

Lilian Leeuwenburgh-Stolwijk
Ik help je keuzes maken die écht bij je passen (LuckyLil) / Ik help democratie en rechtsstaat beleven (ProDemos)

Anita heeft meerdere malen een onderdeel in de IPP-cursussen Politieke Participatie verzorgd; een cursus voor inwoners van gemeenten die actief willen worden in de lokale politiek. Anita gaf dan een inleiding over debatteren en ging met de cursisten aan het oefenen. Daarbij sloot zij altijd goed aan op de groep en wist in korte tijd de basisprincipes bij te brengen. Cursisten waren altijd erg enthousiast over dit onderdeel!

Geïnteresseerd? Vraag hier nadere informatie.

Ik neem zo snel mogelijk contact met je op over kosten en mogelijkheden voor maatwerk.